Prolog

Tento článek bychom chtěli věnovat právě ženám, jelikož jsou mnohem ohroženější skupinou, než muži. Nejsme v Americe, není úplně běžné nosit a vlastnit zbraň, neučíme se její použití od mala a máme jen omezené možnosti výcviku. Přesto je v dnešní době pro ženy vhodné, aby si zbrojní průkaz udělaly a pořídily si zbraň.

Možná máte ke zbraním odpor, možná to považujete za chlapskou záležitost, nebo třeba stále, tak nějak starosvětsky, spoléháte na to, že vás někdo ochrání. Faktem je ovšem to, že se společnost stává čím dál více lhostejnou k tomu, co se děje kolem. Určitě už jste zažily situace, kdy kolemjdoucí raději kouká do telefonu, než aby vám třeba pomohl s taškou, nebo se zapojil do otevřeného konfliktu. Bohužel gentlemani pomalu vymírají a většina lidí se stará jen o sebe a nechce se do ničeho zaplést. V takovém světě je rozumné myslet na to, abyste se dokázaly ubránit samy. Existují zde samozřejmě kurzy sebeobrany a nějaké základní poučky co dělat v krizových situacích, nicméně se tím nemaže například váhový rozdíl. Útočníka můžete třeba nakopnout do slabin, nicméně když se dobře netrefíte, je vymalováno, a navíc spousta chlapů plných adrenalinu dokáže takový útok ustát. Váhový rozdíl nebývá nepatrný a tak i ta nejlepší sebeobrana často nestačí, protože jen dost těžko odvrátíte útok stokilogramového chlapa.

 

Efektivní obrana

Díky velmi dobré legislativě v oblasti zbraní v České Republice existuje možnost aktivní obrany zbraní. Samozřejmě, v novinách čtete, že někde někdo někoho zastřelil legálně drženou zbraní a potom byl souzen. Ano, vždy po použití zbraně probíhá vyšetřování a velmi často i soudní stání. Vždycky jde ale o výsledek. V případě, že zbraň použije 100kg muž proti 100kg muži, je velmi složité dokazování, zda se jednalo o nutnou obranu, krajní nouzi, ublížení na zdraví či například vraždu. Představte si ale situaci, že se pohybujete po nebezpečné části města pozdě v noci a napadne vás 100kg muž a vy ho postřelíte, nebo zastřelíte. Vyšetřovatelům je v tuto chvíli vcelku jasné, že jste jinou možnost obrany neměla a pravděpodobně se případ ani nedostane k soudu. Proto je pro vás zbraň velmi efektivní prostředek obrany, protože tam, kde muž musí složitě vyhodnocovat situaci, vy prostě vystřelíte. Samozřejmě nelze brát tento názor jako návod, situace mohou být různé, ale obecně je opravdu posuzování dost rozdílné a k ženám mnohem shovívavější.

 

Zbraň do kabelky

Mylná je samozřejmě také představa, že zbraně musí být velké a těžké. Třeba pistole Kevin nebo proslulý Derringer se proporcionálně podobají iPhone a mají efektivní zastavovací schopnost. Podobných zbraní je na trhu několik a věřte, že díky nim budete mít mnohem lepší pocit už jen třeba v noci při venčení psa. Samozřejmě na trhu existují také náboje, které jsou nesmrtící, tzv. Gumové či plastové projektily, takže útočníka nemusíte nutně zabít či vážně zranit a přesto odvrátíte útok. Na druhou stranu – bojíte se, že byste někomu ublížila? To je pochopitelné, ale zamyslete se. Je pro vás lepší, abyste se stala obětí útoku, kdy útočník zcela jistě ublíží vám, nebo raději ublížíte vy jemu? Jde přece o vás samotnou, váš život, vaše zdraví a případně život a zdraví vašich blízkých. Mít v kabelce pistoli asi není úplně cool a můžete se setkat s tím, že vás budou odsuzovat, protože jak jsem už zmínil na začátku, v našich krajích se na zbraně ještě stále pohlíží tak trochu skrz prsty. Časem však příjde doba, kdy se na vás kamarádky obrátí s dotazem, kde a jak si udělat zbroják, a já jen doufám, že to nebude po nějaké nemilé zkušenosti.

 

Nemusíte střílet

Ve většině situací ovšem nejde primárně o střelbu, ale o zastrašující efekt. V modelové situaci, kdy by na mě vytáhla padesátikilová slečna pistoli, zvednu ruce a ustoupím pár kroků dozadu a přemýšlím, jak rychle zmizet. Hraje vám do karet stereotyp, který považuje ženy za labilní a útočníci obvykle nebývají zrovna myslitelé, takže se sterotypy řídí. Ostatně, na internetu existuje několik průzkumů, ve kterých se píše, že většina zločinců na ozbrojené lidi vůbec neútočí, případně při otevřené konfrontaci vezme nohy na ramena. Oni totiž dobře vědí… 🙂 Velmi nepravděpodobně vás napadne v temné uličce ředitel blízké banky. Obvykle to bude nějaký nadržený blb, často člověk, který se už se zbraní setkal a ví co dokáže. V takové situaci v podstatě stačí zbraň jen vytáhnout z pouzdra, nebo kabelky a namířit, v horším případě vystřelit varovný výstřel a máte klid. Situací, kdy musíte opravdu vystřelit na útočníka je zlomek. iPhone vám ovšem v takové situaci moc nepomůže, dokonce ani předstírání telefonování. Policie, ač je rychlá, vás před bezprostřední hrozbou útoku neochrání a nezvládne to ani kamerový systém. Policie případ sice vyšetří, útočníka zadrží a soudy ho odsoudí, ale vy už budete mít, v tom lepším případě, hnusný zážitek na celý život a právě o tom to je. Prostě abyste se vynula psychické a fyzické újmě a vzpomínek se už nezbavíte po zbytek života.

 

Bůh stvořil muže silné a muže slabé, a já jsem ten rozdíl vyrovnal. Samuel Colt

 

Rodina a bezpečnost

Bojíte se, že se zraní vaši blízcí, děti atp. ? Ale tak to vůbec nemusí být. Po tom, co zíkáte zbrojní průkaz, budete vědět, jak se zbraní zacházet, jak ji ukládat a jak s ní bezpečně manipulovat. Získáte určitý přirozený respekt a zbavíte se strachu. Budete přesně vědět kam a v jakém stavu zbraň ukládáte a já předpokládám, že nebudete chtít, aby se někdo, včetně vás, zranil. Zbraně samy nestřílí, je to vždy chyba majitele. U dnešních moderních zbraní se riziko selhání minimalizuje na pouhé promile případů a i tak jen za určitých specifických podmínek. Zbraň bez nábojů či zásobníku je jen kus kovu/plastu použitelná třeba k zabíjení hřebíků. Samozřejmě, nebavíme-li se o situaci, kdy ji namíříte na útočníka, protože ten o absenci nábojů neví. Čili při dodržení základních pravidel manipulace se riziko zranění téměř zcela eliminuje.

 

Epilog

Tento článeček nemá za cíl přesvědčit vás, aby se z vás stal Rambo, ale objasnit, proč je pro vás vhodné tuto myšlenku nezavrhovat. Samozřejmě, mohl jsem zmínit to, že se dostanete do společnosti zajímavých lidí, a věřte že zbraň nemají jen militantní šílenci v maskáčích a myslivci, nebo že budete moci soutěžit, potkáte nové přátele, atd. Prioritou je pro nás vaše bezpečnost. Zábava přichází postupně. My totiž kurzem nekončíme. Školíme sebeobranu beze zbraně, učíme použití zbraně v krizových situacích, pořádáme soutěže a srazy, prostě snažíme se naše absolventy dále vzdělávat a bavit, protože zbraň pohozená ve skříni nebo trezoru, bez využití neplní svůj účel. Rádi bychom, abyste se se zbraní sžili a přijali ji jako zcela běžnou věc, ale zároveň neztratili respekt. Ostatně zbraně užíváte denně: auta, nože… Pistole je jen další nástroj. Navíc, současné situaci, pokud bude panovat obecné povědomí, že jsou ženy ozbrojeny, ubyde útoků i na ty neozbrojené a to už za to stojí.